Наукові заходи

Кафедра диференціальних рівнянь і прикладної математики є одним з організаторів періодичної Всеукраїнської наукової конференції “Нелінійні проблеми аналізу”.

Вперше така конференція була проведена у 1998 році. Наступні конференції відбулись у 2002, 2005, 2008, 2013 і 2018 роках.

Зокрема, V Всеукраїнська наукова конференція «Нелінійні проблеми аналізу», проходила з 19 по 21 вересня 2013 року. Вона була присвячена пам’яті її фундатора – багаторічного проректора Прикарпатського університету – професора Василишина Б. В.

Співорганізаторами конференції виступили: Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Інститут математики НАН України, Інститут прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет «Львівська політехніка», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

У рамках конференції працювали чотири секції: рівняння з частинними похідними, звичайні диференціальні рівняння, теорія функцій і нелінійний функціональний аналіз, наближені методи розв’язування рівнянь. Пленарні засідання проходили на факультеті математики та інформатики (м. Івано-Франківськ), а секційні – на базі університетського спортивно-оздоровчого комплексу «Смерічка», що знаходиться у мальовничому куточку Карпат (с. Микуличин).

Загалом у роботі конференції взяли участь 65 науковців із п’яти регіонів України, серед яких члени-кореспонденти НАНУ Кіт Г. С., Пташник Б. Й., професори Артемович О. Д., Герасименко В. І., Загороднюк А. В., Івасишен С. Д., Ільків В. С., Каленюк П. І., Клевчук І. І., Лопушанська Г. П., Пукальський І. Д., П’янило Я. Д., Тацій Р. М., Федорчук В. М., Філевич П. В., які є провідними фахівцями у своїх наукових напрямах.

За результатами роботи конференції були опубліковані наукові статті в журналі “Карпатські математичні публікації”. Конференція сприяла координації наукових досліджень, які проводяться в Україні в рамках її напрямів, та оздоровленню цілющим Карпатським повітрям її учасників.

Тези IV Всеукраїнської наукової конференції “Нелінійні проблеми аналізу” (2008)

Тези V Всеукраїнської наукової конференції “Нелінійні проблеми аналізу” (2013)

З 26 по 28 вересня 2018 року на базі нашого факультету та спортивно-оздоровчого комплексу «Смерічка» у с. Микуличин проходила VI Всеукраїнська математична конференція імені Б. В. Василишина «Нелінійні проблеми аналізу». До початку конференції були видані програма та тези доповідей. Всього на офіційному сайті конференції npa.fcv.if.ua зареєструвалось 97 учасників. Незважаючи на статус конференції як всеукраїнської, були серед учасників представники з Польщі, Словаччини та Казахстану.  Українські учасники конференції представляли наукові установи та вищі навчальні заклади Києва, Одеси, Львова, Ужгорода, Тернополя, Чернівців, Ніжина, Мелітополя, Слов’янська, Івано-Франківська. На конференції працювали секції: 1) теорія функцій, топологія і нелінійний функціональний аналіз, 2) диференціальні рівняння та сучасні проблеми прикладної математики.

У доповідях, представлених на пленарних та секційних засіданнях, обговорювалися методи побудови і дослідження розв’язків для звичайних диференціальних рівнянь, рівнянь з частинними похідними, інтегро-диференціальних та диференціально-операторних рівнянь, окремі питання теорії функцій, математичного та функціонального аналізу, а також  їх застосування  у прикладній математиці.

Доповіді багатьох науковців викликали справжній інтерес і жваву дискусію. Організація такого наукового форуму на Прикарпатті сприяла подальшому розвитку математичних досліджень, обміну науковими результатами і досвідом. За результатами конференції прийнято ухвалу підвищити статус конференції до міжнародної із широким залученням до участі в ній науковців інших країн.

Тези VI Всеукраїнської наукової конференції “Нелінійні проблеми аналізу” (2018)

VI Всеукраїнська наукова конференція “Нелінійні проблеми аналізу” у Фейсбук

На кафедрі диференціальних рівнянь і прикладної математики працює науковий семінар, на якому виступають зі своїми науковими здобутками як викладачі кафедри, так і працівники інших навчальних закладів і наукових установ.

Зокрема, у 2015 році кілька доповідей на семінарі зробив працівник Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача Іван Савка.

У рамках наукового семінару завідувач кафедри професор Роман Заторський у 2015 році прочитав кілька науково-популярних лекцій для студентів факультету математики та інформатики й обдарованих студентів шкіл Івано-Франківської області. На цих лекціях було піднято цілий ряд нерозв’язаних наукових проблем теорії чисел. З лекціями можна ознайомитись, перейшовши за гіперпосиланням:
Огляд деяких нерозв’язаних задач теорії чисел.

У роботі наукового семінару кафедри беруть участь також студенти факультету математики та інформатики.